Voor iedereen die zich aangesproken voelt bij
Plezier!
Blijheid
Ontspanning
Concentratie
Weg uit de alledaagsheid
In contact met het lichaam
In contact met het gevoel
In contact met jezelf
In contact met anderen
Bewustzijnsverhoging
Betere conditie
Vitaliteit
Soepeler en sterker lichaam
Stimuleren van Creativiteit en fantasie
Bevrijden van expressieve krachten
Kortom, dansen is voor iedereen!
Ik zet het in voor:
– iedereen die er plezier aan beleeft, jong en oud
– zelfontwikkeling
– zorg: therapeutische doeleinden voor jong en oud & mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking (zie onder)
– het onderwijs
– het bedrijfsleven in de vorm van teambuilding en/of authenticiteitstraining
In de vorm van:
-workshop
-cursus
-voorstelling voor verschillende podia
-ritueel om een bepaalde gebeurtenis te bekrachtigen of te bezielen, zoals een huwelijk, doop of levenseinde
-land art
-bridal shower
-event / dagje uit
-feesten / kinderpartijtjes
Dolfijnenenergie in Healing en dans voor wellness en zorg:
Ondervind een weldadige dolfijnenenergie healing. Kort op het werk of meer in therapeutische sfeer in combinatie met gesprek.
In de dans vormt deze combinatie van plezier, echtheid en dolfijnenenergie een therapeutische tool voor zowel volwassenen, kinderen, jeugd, op en lichamelijk en psychisch gehandicapte mensen.
GABRIELLA HALVAX Zieledans & Dolfijnen inschakelen als coachingsinstrument
Haal als bedrijf voor directie of personeel een Zieledans Performance Event binnen met daaraan gekoppeld inzicht dmv discussie en nagesprek en lichamelijke en emontionele stimulans door participatie aan de hand van gerelateerde workshops.
Ook als zakenrelatie te schenken!
Performance Events zijn op maat te maken. Reeds in de pijplijn is het Drieluik Dionysos, Ariadne Demeter. Zie pagina ‘voorstellingen’. (LINK)
Dans en beweging in Zorg, welzijn en zelfontwikkeling
Waar ontmoeten ‘dans’ en ‘danstherapie’ elkaar?
Dans tot middel van Plezier en Echtheid – Waar Contact
Dit beschouw ik uiteindelijk als het therapeutische fundament en tegelijkertijd als een voorwaarde voor echt plezier: het gericht zijn op authentiek contact met elkaar, vanuit een gevoel van gelijkwaardigheid en een oprechte nieuwsgierigheid naar de ander. In een ‘toestemmende’ sfeer waarin je wordt uitgenodigd om jezelf te zijn en waarin je wordt gezien, waarin je nee mag zeggen en mag ‘uitblazen’, waarin dingen mogen gebeuren. Het gesproken woord, mits gesproken vanuit vrijheid, blijft mijns inziens altijd het fundament om verder te komen met elkaar. In de dans verdiept zich dit contact, in het non-verbale spreken, voedingsbron voor het bewustzijn. Dans is voor mij een heel waar middel tot contact.
Tevens integreert de dans lichaam, gevoel en geest. Door het fysieke lichaam te laten stromen en vitaler en soepeler te maken, wordt de rest van je zijn wakkerder, lichter en helder, want het lichaam is drager van ons hele gestel met alle gedachten en gevoelens. Een fysiek gezonder en fitter lichaam sterkt ook de wilskracht. Daarnaast zorgt de volledige aandacht bij het dansen en de concentratie benodigd voor de oefeningen voor een zijn in het hier en nu en het oefenen van een heldere geest. Ik zet het dansen ook specifiek op deze manier in.
Hieronder volgt een toelichting.
Na mijn psychologiestudie had ik de keuze dans ‘formeel’ therapeutisch toe te passen. Dit wilde ik in beginsel juist niet. Stel je voor, mensen willen gewoon even lekker dánsen, óefenen, plezier maken en voor een moment de sleur van alledag vergeten.
Maar….ondertussen zíjn dit allemaal diep-therapeutische waarden, juist omdát je het voor je plezier doet. Terwijl het label ‘danstherapie’ het geheel meteen zwaarder zou kunnen maken.
Met deze insteek ben ik begonnen met lesgeven. Vanuit het besef:
Blijheid is zó nodig, zeker in onze tijd!
Het naar boven toveren van je levensvreugde doet ‘levenssappen weer stromen’. Dat maakt je steviger en brengt animo om te gaan voor wat je wilt.
Toch zijn we in therapiewereld niet altijd geneigd plezier en blijheid naar waarde te schatten. Alsof geraakt zijn in verdriet en ernst diepgaander en helender is, meer zoden aan de dijk zet dan blijheid, humor, plezier en spelen’. Maar dit is niet zo. Het laten opborrelen van het ‘vreugdevuur’ werkt even diep als het laten komen van je tranen. Vaak zie je dat het een het ander losmaakt.
Daardoor is er in de lessen en sessies die ik geef spontaan ook ruimte voor andere gevoelens. Want uiteraard ben ik niet alleen gericht op het plezier. Maar ruimer op het vieren van het leven. Wát het ook meebrengt.
Soms is dat zachtheid. Soms pijn.Soms gewoon lekker bezig zijn.
Het lijkt voor ons moderne mensen steeds meer te gaan om ruimte te creëren voor alle gevoelens die naar boven willen komen. Ruimte om geraakt te zijn, Ruimte voor echtheid. En elkaar daarin te herkennen.
Ik ben er op gericht een sfeer te creëren waarin iedereen zichzelf durft te zijn en zich veilig voelt. Een veilige sfeer waarin mensen durven te delen en dicht bij zichzelf mogen komen en stappen durven te zetten (letterlijk en figuurlijk) die zij tot dan toe wel wílden, maar niet durfden zetten.
Gaandeweg heb ik ervaren dat mensen op die manier echt wat beléven aan de lessen en er een genezende intimiteit bestaat,
Waar contact
Tijdens mijn stage in de Lievegoed Kliniek, had ik vele interviews met clienten in het kader van een onderzoek naar de schade opgelopen door therapie en andere medische zorg en religie. Het bleek dat datgene waardoor mensen het diepst geschonden werden, ‘niet-gezien’ -zijn is; vooral door degene tot wie men zich in nood wendt. Daartoe hoorden ook ‘gewone’ huisartsen. Anderzijds bleek heling vooral te komen uit ‘echt-gezien-worden’. Het bleek zelfs dat mijn ‘simpele’ ‘interviews’ een genezende werking hadden – de mensen leefden op, voelden zich opgelucht of enigszins getroost omdat een jonge vrouw, kersvers van de universiteit, geen ‘hulpverlener’, ‘onwetend’ maar met open oren en ogen hun verhaal aanhoorde. Het blijkt dat oprechte interesse, eerlijkheid en gelijkwaardigheid al veel genezing brengen.
In de dans vind ik een mogelijkheid om werkelijk te ontmoeten. En die ontmoeting genereert vaak plezier. Samen (met de ander, met de muziek) vier je het leven. Het mooie aan dansen is dat het je gehele menszijn aanspreekt; het vraagt je alle inzichten, wensen, gevoelens, gedachten die naar boven komen zichtbaar en kenbaar te maken met je lichaam. Zo worden gevoelens vaak pas voor het eerst kenbaar voor jezelf en genereren inzichten. Er is sprake van integratie van verstand, gevoel en lichaam. De dans stimuleert je en ‘wekt je op’ om letterlijk van je plek te komen en jezelf te laten zien; wensen, gevoelens en inzichten die eerst alleen in je geest of gevoel bestonden, om te zetten in ‘daden’, in fysieke bewegingen. Dat werkt bevrijdend. Er is een stap gezet tot zelfrealisatie
Het gaat om deze combinatie: om vanuit een basis van veiligheid en echtheid uit jezelf, zonder maskers, tevoorschijn te durven komen, met je lichaam, ziel én geest.
Dit vraagt in de begeleiding de ene keer om meer prikkeling en uitdaging en de andere keer om iemand juist totaal te ontzien. Welke benadering ik kies of een combinatie van beiden hangt sterk af van waar de één wel en de ander niet aan toe is.
Al zijn een deel van mijn lessen en sessies nu openlijker therapeutisch of bewustzijn verruimend, in de kern houd ik nog steeds aan mijn ‘laagdrempeligheid’ vast en blijft mijn centrale insteek dat mensen vooral plezier beleven aan het dansen.
Verhaal
Ooit danste ik met een lichamelijk zeer beperkt meisje, dat in feite alleen nog een beetje haar hoofd, ogen en één vinger kon bewegen, waarmee zij met behulp van een toetsenbord communiceerde. Toch dansten wij samen, je zag het aan haar ogen. Na de dans maakte zij duidelijk dat ze wat wilde zeggen, hetgeen bijzonder was, want dat deed ze zelden. Iedereen schaarde zich om haar heen en zij schreef met behulp van haar toetsenbord: ‘mens lukt contact te maken’..